doosjesvoorsieraden.nl

Materialen

methode 2
Methode 2

Voor het maken van doosjes, die per definitie van karton zijn gebruik ik de volgende materialen:

1. Grijsbord van 2,8 tot 3 mm dik. Omdat uiteraard ook de kopse kant moet worden gelijmd is er dan voldoende lijmvlak. Dunner bord is echt minder geschikt. Ongerechtigdheden kunnen met fijn schuurpapier (nr 120) goed worden weggeschuurd.
2. Om te lijmen gebruik ik normale boekbinderslijm. Het voordeel daarvan is dat het bijzonder snel droogt. Daardoor storten de doosjes niet snel in elkaar. Natuurlijk heeft dat snelle drogen ook een nadeel. Heb je iets fout gedaan, b.v. tekort of te lang of scheluw bord afgesneden, dan moet je het doosjes weer uit elkaar halen. Het grijsbord raakt daardoor wel beschadigd.
3. Voor de bekleding gebruik ik allerlei soorten papier en marmers. Ik werk daarbij het meest met papier uit Japan, India en Nepal. Het papier moet natuurlijk niet te dik/zwaar zijn, omdat het goed gevouwen moet kunnen worden. Marmerpapier is over het algemeen dunner, ca 80 gram en is wel vaak wat kwetsbaarder.
4. Ik werk verder meestal met een combinatie van gecacheerd linnen (met een papierlaagje tegen doorlekken van de lijm) en de materialen onder nummer 3. Linnen is veel sterker en gebruik ik vooral voor die kanten van een doosjes, die het meest te lijden hebben. Een voor mij in elk geval een nadeel van linnen is, dat mocht er een druppel lijm op vallen, dat ik dan opnieuw kan beginnen, want de lijm is vrijwel meteen in het linnen doorgedrongen en niet meer te verwijderen.
Aan het werk !!!
Aan het werk!

Gereedschappen en dergelijke

Behalve grijsbord, lijm, marmers en papier heb je natuurlijk ook gereedschap nodig.

1. Stevig stanleymes met afbreekbare mesjes.
2. Snijmat, zo groot mogelijk.
3. Stalen rei, minimaal 40 cm lang, 2 cm breed en 3 a 4 mm dik.
4. Liniaal tot 40 cm
5. Potlood 4 H + puntenslijper
6. Schaar
7. Lijmkastjes (plat)+jampotje (uitspoelen)
8. Geodriehoek of iets dergelijks (45/45/90) of (60/30/90)
Er zijn twee manieren om een doosje te maken

1. Waarbij je eerst het doosje maakt, dan helemaal bekleed, dan de deksel maakt en dan de deksel bekleed.
2. Waarbij je eerst gedeeltelijk het doosje bekleed, dan in elkaar zet en dan de rest van de bekleding toevoegt. Zo ook met de deksel.

Manier 1

De manier wordt bepaald door de grootte van het bekledingsmateriaal.
Voorbeeld van een doosje van 15 x 10 cm x 6cm. (lxbxh)
Snij een bodem uit van het gewenste formaat uit het grijsbord.
Snij alle zij-kanten uit op het gewenste formaat. Twee zij-kanten zijn 2x de borddikte korter dan de breedte van de bodem, dw 10cm - 6mm.
Plak de zij-kanten op de bodem vast, eerst de lange zijden, daarna de kortere zijden. Vergeet niet ook de kopse kanten in te lijmen.
Meet de lengte op vanaf de dikte van het grijsbord van de bodem + zijkant/buitenkant, dikte kopse kant zijkant + zijkant/binnenkant + 1 cm, dwz 3mm + 60mm + 3mm + 60mm + 10mm = totaal 136 mm.
Om het doosje vervolgens te kunnen bekleden heb je dan minimaal een stuk papier nodig van 136 + 150 + 136 mm = 422mm lang en 136 + 100 + 136 = 372mm breed.
Heb je dat formaat niet, maar smaller en langer, dan kan methode 2 je wellicht helpen.
Zet het doosje midden op het papier. Teken zoveel mogelijk af. Plak daarna alle flappen vast, wel bij de hoekjes aan de bovenkant verstek inknippen ! Zie figuur (nog in te voegen)

Manier 2

De manier wordt eveneens bepaald door de grootte van het bekledingsmateriaal. Tevens wordt deze manier gebruikt als de buitenkant een andere bekleding heeft dan de binnenkant.
Snij de vijf kartonnetjes op het gewenste formaat. Bekleed vervolgens de kartonnetjes met het gewenste materiaal door deze zo economisch mogelijk op het papier neer te leggen. Dit wordt de binnenkant. Snij het papier precies langs de kartonrand af. Zet vervolgens het doosje in elkaar. Ga door met het bekleden van de buitenkant volgens methode 1.
De flappen zijn beduidend kleiner : 3 mm + 60 mm + 10 mm (omslag) = 73 mm.
Papiergrootte is dan minimaal : 296mm x 246 mm.
 © 2019 doosjesvoorsieraden.nl  •  Powered by beat247